Nhg eczeem

nhg eczeem

De hygiëne moet er dus vooral op gericht zijn om schimmel op de huid te voorkomen. Schimmel heeft baat bij vocht en warmte. Probeer daarom ervoor te zorgen dat je huid droog blijft. Dit kun je bijvoorbeeld doen door katoenen kleding te dragen. Als je gaat sporten kan zweet dat te lang blijft zitten ook voor schimmel zorgen. Dagelijks jezelf wassen en goed afdrogen is daarom het meest verstandig om dit eczeem te verminderen.

Vanzelfsprekend wordt seborroïsch eczeem bij babys op een andere manier behandeld dan bij volwassenen. Dit komt omdat je velen malen voorzichtiger moet zijn bij babys om eczeem aan te pakken. Vaak wordt begonnen met een milde shampoo en er wordt gebruik gemaakt van een zachte borstel zoals een tandenborstel om de overmatige schilfers te verwijderen. Maar wees voorzichtig omdat het oily los maken van de huid de kans op infecties kan vergroten. Overleg daarom altijd eerst met een arts voordat je zoiets doet! Indien shampoo niet goed werkt ga dan naar je huisarts voor een sterkere variant (met zwavel). Wat kan ik nu doen? Tijdens mijn onderzoek naar verschillende chronische huidaandoeningen ben ik tot de conclusie gekomen dat het vooral komt door een levensstijl die eczeem veroorzaakt. Zorg in ieder geval voor een goede hygiëne en ga in eerste instantie aan de slag met een voordelige anti roos shampoo die je zonder recept kunt krijgen. Goede hygiëne tegen seborroïsch eczeem, schimmel is een van de belangrijkste veroorzakers van seborroïsch eczeem.

nhg eczeem
Er zijn veel merken en soorten shampoos op de markt en het doel is om de hoeveelheid gist terug te brengen. Normaal gesproken gebruik een je een anti roos shampoo een paar keer per week totdat je het onder controle hebt gekregen. Vervolgens herhalen om het onder controle te houden. Deze vorm van eczeem wordt ook wel behandeld met kokosolie. Een masker van kokosolie kan namelijk de schimmel die de eczeem veroorzaakt doden en daarbij helpt kokosolie om de huid goed te hydrateren. Hierdoor sla je 2 vliegen in 1 klap. Ook kun je overwegen om bij je huisarts voor een lotion te vragen om hardnekkige problemen direct aan te pakken in combinatie met een effectieve shampoo.
nhg eczeem

Nhg -standaard, eczeem, nederlands


Wat handbagage zijn de oorzaken? Artsen en specialisten weten nog niet precies de oorzaak van seborroïsch eczeem. . de oorzaak verschilt ook bij babys en volwassenen vanwege het feit hoe het lichaam met eczeem omgaat. Ook kan seborroïsch eczeem voorkomen vanwege een genetische rol, maar meestal komt het voor bij babys en verdwijnt weer rond de pubertijd. Ook kan de oorzaak liggen door een gist genaamd malassezia en komt normaal gesproken in kleine hoeveelheden voor op de huid. Maar soms neemt de hoeveelheid toe en het resultaat is huidproblemen en natuurlijk seborroïsch eczeem. De malassezia zorgt ervoor dat cellen sneller vervangen worden en je hierdoor ook schilfers krijgt en last van ontstekingen. De aandoening zitbad kan door het uiterlijk ook eenvoudig worden verward met psoriasis.

Nhg -standaard, eczeem, nHG


Werkzaamheid Met seleensulfide (2,5 in suspensie) zijn bij seborrhoische dermatitis van de hoofdhuid goede resultaten bereikt ( 1 ). Goed onderzoek hierover is niet gevonden. Bijwerkingen Seleensulfide ruikt onaangenaam en veroorzaakt vaak lokale irritatie van de huid (stekend, branderig gevoel). Haar en hoofdhuid kunnen sneller vet worden; bij frequente toepassing kan het haar uitvallen. Aandachtspunten Flacon goed schudden voor het gebruik. Haren en hoofdhuid nat maken met warm water. Met 5-10 ml van de suspensie de hoofdhuid masseren en 3-5 minuten laten inwerken. Dan goed schoonspoelen met water. Behandelingsduur: 2 maal per week gedurende 2 weken, de volgende 2 weken eenmaal per week (FK,1).

nhg eczeem

Pityrosporum ovale wordt echter door ketoconazol beter onderdrukt dan door de andere imidazolen; ook blijkt ketoconazol nog enige weken na te best werken. Ketoconazol 2 blijkt effectiever dan ketoconazol 1 ( 2 ). Imidazolen geven minder vaak recidieven dan seleensulfide. In een dubbelblind onderzoek bleek de effectiviteit van 2 ketoconazol (82) niet significant te verschillen met die van 1 hydrocortison (87) ( 3 ). Bijwerkingen Bij lokaal gebruik van imidazolen kunnen irritatie van de huid (stekend, branderig gevoel erytheem, jeuk en contactdermatitis optreden ( 4 ). Aandachtspunten Contact met de ogen, genitalia en beschadigde huid vermijden.

Zinkpyrithion zinkpyrithionshampoo (0,5 tot 2,0) heeft een antiseborroïsche werking en is door ervaring bij hoofdroos een werkzaam middel gebleken ( 5 ). In de literatuur is hier nauwelijks iets over te vinden. Seleensulfide werking Seleensulfide heeft een direct antimicrobieel effect. Daarnaast lijkt het een cytostatisch effect te hebben op cellen van de epidermis en het follicullaire epitheel. De productie van keratinocyten neemt af en de schimmel wordt met de hoornlaag afgestoten ( 4 ). Het middel wordt vrijwel niet door de huid geabsorbeerd.

Nhg -standaard eczeem ge-bu

Ook kwalitatief merken goed vergelijkend onderzoek tussen de diverse medicamenteuze behandelingen is niet gevonden. Hoewel koolteerpreparaten werkzaam gebleken zijn, zowel bij hoofdroos als bij seborrhoïsch eczeem, worden ze op deze indicatie echter nauwelijks meer voorgeschreven. Vanwege mogelijk carcinogene effecten moeten teerpreparaten als obsoleet worden beschouwd ( 2 ). Lokale corticosteroïden, werkzaamheid, dermaal toegepaste corticosteroïden zijn werkzaam gebleken bij seborrhoïsch eczeem. Dit houdt verband met de anti-inflammatoire activiteit. Na 2 weken blijken enkele klasse 2 corticosteroïden effectiever dan locaal ketoconazol, maar na 4 weken is er geen verschil meer vast te stellen ( 2 ). Van de imidazolen is met ketoconazol het meeste onderzoek gedaan ( 1 ). Ketoconazol lijkt iets effectiever dan de andere imidazolen, hoewel er geen grote verschillen zijn aangetoond.

nhg eczeem

Richtlijn Constitutioneel eczeem - nvdv

De etiologie is onbekend; waarschijnlijk speelt de schimmel Pityrosporum ovale (ook wel Malassezia ovalis genoemd en bekend als veroorzaker van pityriasis versicolor) een rol. Daarnaast kunnen verschillende factoren (een zekere predispositie, stress, koude, droge lucht, voeding) invloed hebben op het beloop van de aandoening. Na behandeling treden vaak recidieven op ( 2 ). Hoofdroos (pityriasis capitis) wordt producten wel beschouwd als een minder ernstige variant van seborroïsch eczeem. Voor hoofdroos is medicamenteuze therapie niet altijd noodzakelijk; het is vaak een cosmetisch probleem. Niet-medicamenteuze adviezen vermijden van bekende uitlokkende factoren regelmatig wassen met een indifferente shampoo of zeep ( 2 ). Indicaties voor farmacotherapie seborroïsch eczeem op gezicht of romp hoofdroos 'berg farmacotherapeutische mogelijkheden corticosteroïd lokaal (zie paragraaf.2 lokale corticosteroïden bij huidaandoeningen) imidazolen zinkpyrithion seleensulfide, methodologisch goed onderzoek over farmacotherapie bij seborrhoïsch eczeem is schaars.

Seborroïsch eczeem, auteur:. Folmer, achtergronden, seborroïsch eczeem is een chronisch-recidiverende aandoening met roodgelige, schilferende, meestal scherp begrensde erupties, vooral op plaatsen waar veel talgklieren aanwezig zijn zoals het behaarde hoofd, het gezicht (vooral de nasolabiale plooi) en het sternum ( 1, 2 ). Bij de mildste vorm van seborroïsch eczeem hoofdroos is bij volwassenen vaak sprake van droge of vettige, diffuse schilfering van de huid, met in wisselende mate jeuk. Bij jonge kinderen spreekt pijn men ook wel van 'berg'. Deze afwijking treedt in de eerste levensmaanden op en verdwijnt meestal vór de leeftijd van 6 tot 12 maanden ( 1 ). De prevalentie van seborrhoïsch eczeem in de bevolking wordt geacht. De incidentie bij personen met aids is hoog:. 85 ( 1 ). De naam 'seborrhoe' betekent eigenlijk vermeerderde talgsecretie, maar in hoeverre dit een pathogene rol speelt bij seborroïsch eczeem is niet duidelijk.

Constitutioneel eczeem, farmacotherapeutisch Kompas

S eborroïsch eczeem is een veel voorkomende milde vorm van eczeem waardoor de huid er vettig en vooral schilferig uit ziet. Vaak komt het voor op alleen de hoofdhuid. Bij volwassen wordt er vaak een link gelegd met roos en bij babys wordt er een link gelegd met luier uitslag. Ook kan seborroïsch professional eczeem andere gebieden van het lichaam aantasten zoals je gezicht, borst en plekken op de armen, benen en lies. Hoe vaak komt seborroïsch eczeem voor? Seborroïsch eczeem komt vooral voor bij babys jonger dan 3 maanden en bij volwassenen tussen de 30 en 60 jaar. Bij volwassenen hebben vaker mannen er last van dan vrouwen.

Nhg eczeem
Rated 4/5 based on 781 reviews
Recensies voor het bericht nhg eczeem

  1. Ecehyr hij schrijft:

    Vanwege mogelijk carcinogene effecten moeten teerpreparaten als obsoleet worden beschouwd ( 2 ). Onderscheiden worden: Irritatief contacteczeem: de lokalisatie is afhankelijk van huidcontact met de irriterende stof, maar meestal zijn handen, voeten of gezicht aangedaan. Voor meer informatie zie de specialistische behandelrichtlijnen.

  2. Bucyxaf hij schrijft:

    Bij verbetering corticosteroïden afbouwen. Werkzaamheid Met seleensulfide (2,5 in suspensie) zijn bij seborrhoische dermatitis van de hoofdhuid goede resultaten bereikt ( 1 ). De voorkeur van de patiënt is doorslaggevend bij de keuze van een (combinatie van) middel(en).Jouw feedback:

Uw e-mail zal niet worden gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

U kunt maximaal vier foto's van de formaten jpg, gif, png en maximaal 3 megabytes bijvoegen: